Skolans roll måste vara mer fostrande. Ja, kanske det, men det beror på…

Ulf Lindberg på Almega och Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP) skriver i Svenska Dagbladet att skolan måste ställa större krav och lära eleverna ordning och reda, att följa regler, att annat än kunskapsmål skulle kunna vara betygsgrundande.

Tja, om det görs på rätt sätt och inte drar alla över en kam, utan tar hänsyn och åtgärdar eventuella orsaker till att eleven inte lämnar in arbetet i tid eller kom för sent. De nämner kvarsittning som en åtgärd… känns ju sådär… Om man inte lämnar in arbetet i tid för att man hade ett astmafall som tog musten ur en då man tänkt finputsa hemarbetet. Eller om mamma var berusad och hade dåligt sällskap hemma. Eller om jag inte kan skriva pga dyslexi, adhd, asperger… Då är kvarsittning ingen bra lösning. Utan betoning på stöd och tydlighet och inte alls på straff och repressalier.

Men visst ordning och reda, tydliga regler hjälper många många med autismspektrumtillstånd. Struktur och förutsägbarhet. Det hjälper alla, även en själv!

Och visst det behövs i arbetslivet. Men i arbetslivet kan man välja mer än i grundskolan. Jag väljer förhoppningsvis ett yrke som intresserar mig, är chefen hopplös kan jag byta jobb,  jag avgör själv om jag är frisk eller sjuk…

Men deras idé att vi ska anpassa skolan till företagens behov gillar jag inte. Möjligen på praktiska linjer där syftet är att snabbt komma ut och installera elen, baka tårtan eller byta blöjan. Men inte annars. Vi ska utbilda ungdomar för framtidens behov, vilka vi inte vet något om. Förhoppningsvis ramlar inte heller alla in i näringslivet utan kastar sig också in i forskning och finner lösningar till morgondagens problem. Då behöver vi tillämpad forskning och grundforskning långt bort från näringslivets vinstdrivna satsningar. De vill ha snabba resultat. Inte satsar de på någon teoretisk fysik eller matematiskt problem som vi inte har en aning om vad det ska användas till för än om trettio år då just den formeln får en ny vardagspryl att underlätta våra liv…

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Lärare, Samhälle, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s