Miljöpartiet i Almedalen tar plats i skolfrågorna. Bra! Men en ojämställd syn på pojkarna!

Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin och Åsa Romson, inledde igår partiledartalen under Almedalsveckan. Det är underbart att fler än Björklund tar plats och fokus i skolfrågan. Det har givetvis rapporterats i DN igår och idag, SvD, SVT, Fridolin i SVT Play , Sydsvenskan, GP

Gustav Fridolin tog upp vikten av att ta till vara på alla barn och ungdomar och han undrade vad som hänt Marie Curie och Lars Magnus Ericsson om de ”plockats ner på jorden redan som barn”. Och han talade om att vi måste utbilda för en framtid vi inte vet något om.

Visst slår svenska skolan idag ut många kreativa barn och ungdomar, framförallt killar. Men det sa han inte. Istället pratar han senare helt fördomsfullt om killar som hamnat i en värld där status är att inte plugga och tjejer som arbeta hårt för varje prov och bryter samman då det inte går bra!

Hur kan han koppla ihop en så strålande inledning med en så här korkad, ojämställd och fördomsfull betraktelse. Varför säger han inte bara att skolan är svår för alla ungdomar. På olika sätt. Killarna halkar efter och tjejerna lyckas, men många mår dåligt. Tror han att killarna mår bra till skillnad från flickorna? Som den här bloggen brukar försöka förklara, pojkarna skriker högt och slåss vilt, bokstavligen, för sin behov. Varför ständigt säga att det är flickorna som mår dåligt och att det är killarna som hamnar eller väljer antiplugg!?

Nåväl, lite om Miljöpartiets förslag som innebär

  • Gymnasieskolan ska förbättras så fler kan ta sig igenom den med kompletta betyg och det ska ges fler chanser till dem som av någon anledning inte klarar det på första försöket.
  • Fler platser på Komvux och allmän linje på folkhögskola var en del. Generösare ekonomiska villkor för att komplettera på folkhögskola var en annan.
  • Individuella utvecklingsplaner för alla i gymnasiet.

Vad betyder att skolan ska förbättras så att fler kan ta sig i genom på första försöket? Det är väl ändå där krutet sak läggas? Att barn och ungdomar med problem att ta sig igenom skolan får hjälp i form av särskilt stöd eller en rejäl knuff med hjälp av krav i kombination med klok undervisning som möter upp där eleven befinner sig (krav och förbud hjälper inget i sig). Som utgår från modern teknik och den värld, som till stor del är digital, där ungdomarna befinner sig.

6 miljarder kostar de ungdomar som slås ut ur skolan Sverige varje år, enligt Miljöpartiet. Det är mycket pengar. Det är många elevassistenter. Många talböcker och penngrepp. Det är många fortbildningsdagar för våra lärare…

Visst, val i tidiga tonåren ska stänga så få dörrar som möjligt. Lösningar i efterhand ska vara undantag. Vi får inte skicka signaler till våra ungdomar att det är lika bra eller kanske till och med mer lönsamt. Och absolut inte till våra kommunalpolitiker och rektorer som är ansvariga för skola och gymnasieskola!

Fridolin lovade dessutom att skolan ska vara Sveriges mest jämställda arbetsplats 2025. Män och kvinnor samma löner? Eller vill han ha in fler män i skolan? Vill han göra något åt pojkkrisen? Det han tog upp var att det var mer flickor på vård och omsorgsprogrammet och tvärtom på de tekniska… Men kom sen in på att det skulle vara jämställt både i klassrum och lärarrum. Så hopp finns!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Lärare, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s