Malene Larsen om bokstavsbarnens nytta av ”exkludering”

Malene Larsen skrev i Aftonbladet förra veckan om bokstavsbarn och inkludering. Jag refererar sällan till Aftonbladet, men gärna till Malene.

Det finns många elever, inte bara bokstavsbarn utan också t.ex. aspergare, som mår bra i små grupper där det finns gott om personal som förstår och förmår. Som kan anpassa utbildningen. Som verkligen erbjuder individanpassat särskilt stöd.

I de stora klasserna och skolorna finns inte de här möjligheterna och det innebär problem och misslyckanden för barnen och ungdomarna. De hamnar i mitten mellan föräldrar som kämpar för sitt barns rättigheter och skolans inkompetens. Malene skriver:

På den ena sidan av misslyckandet står barnet med sin familj. På den andra sidan står skolan: rektor och de vanliga lärarna. Emellan står ofta specialpedagogen och försöker lösa situationer som är alldeles för komplicerade för en person att lösa.

Det stora problemet är att alldeles för många ”vanliga” lärare ännu inte har den kunskap, de verktyg och de resurser som krävs för att barnen med npf ska ha en chans att lyckas i skolan.

Hon tar också upp om inkludering kanske handlar mer om kommunens behov, än om barnens? Det är billigare att ha alla barn på en och samma skola. Det är billigare att lägga skulden på barnen och deras föräldrar, än att se att bristen på kunskap och förståelse är den stora boven i dramat.

Läs gärna tidigare inlägg om debattartikel i GP på samma tema och forskning kring inkludering.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, Familjeliv, Föräldraskap, Funktionsnedsättningar, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s