Det måste bli enklare att jämföra skolor, tycker Gunvor Engström som är ordförande i Friskolornas riksförbund. Men varför börjar inte ni med att ta fram till exempel mer och tydligare statistik?

Gunvor Engström som är ordförande i Friskolornas riksförbund skrev på Svenska Dagbladets brännpunkt att det måste bli lättare att jämföra skolor. Hon tar upp att det går bättre på många sätt för eleverna i friskolorna. Och visar siffror på det.

Ja, det låter väl bra. Friskolor är bra. Det ger utrymme för drivna, duktiga människor att förverkliga sina visioner om hur man kan ge barn och ungdomar lust att lära och utvecklas. Det ger elever och föräldrar alternativ, i alla fall i de större samhällena, det ger även lärare alternativa arbetsgivare och mångfald brukar berika.

Problemet är att det inte finns bra sammanställd statistik. Det är väl det Gunvor är ute efter. Hon tar upp att friskolornas elever får högre betyg, men beror det på urvalet av elever? Hur många barn med särskilda behov tas emot i friskolorna? I vissa friskolor bygger hela konceptet på att ta emot barn med funktionsnedsättning till exempel aspergers. Andra markerar tydligt att de inte har resurser. Det gör även kommunala skolor, ja till och med många kommuner!

Så varje artikelförfattare tar upp sina siffror. Här tycker jag att Friskolornas riksförbund kunde föregå med bättre exempel. Lyft fram bättre och tydligare statistik på er webbplats. Idag är det lite av varje på en vanlig webbsida ”friskolorna i siffror”.

Hur många skolor drivs egentligen i vinstintresse? Hur många är specialiserade på barn med särskilda behov? Vilka behov? Hur många företag har mer än en skola? Hur många har många? Vad har eleverna ör betyg då de kommer till friskolan och vad är de då de går ut? Hur många har fått beslut emot sig från Skolinspektionen? Hur många barn går i olika former av friskolor? Gör undersökningar bland elever och föräldrar? Är de nöjda? Varför? Varför vill de gå i friskolan?

Lyft själva fram brister inom er egen verksamhet. Anmärkningar och anmälningar, förklara brister eller ta avstånd från det som inte anses hemma i er förening! Hur är det med motsvarande siffror inom den kommunala skolan?

Skolverket har massor med statistik, men där måste man ju själv leta och sammanställa. Här skulle det kunna vara enklare att som användare kunde sätta ihop statistik själv. Välja vad som ska vara med och få det sammanställt!Det går att skapa tabeller från vissa databaser, men det är inte helt lättanvänt… Användbart, användar- och ”kund”fokuserat och inte svårt att få till idag.

Ta fram tydlig, enkel, lättanvänd, jämförande statistik. Tack!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Lärare, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.