Rätt till utbildning dvs skolrätt, skolplikt, skolpliktsbevakning, ogiltig frånvaro, hemmasittare – vad händer och gäller?

Skolinspektionen har gjort en riktad tillsyn av hur skolpliktsbevakningen fungerar i 50 skolor och 32 kommuner och det finns en rapport för varje kommun. Syftet är att säkerställa alla skolpliktiga barns rätt till utbildning. Notera detta, skolpliktiga barns rätt till utbildning. Det ska komma en övergripande rapport inom kort.

Jag hörde lite i förbifarten på TV-nyheterna att Stockholms stad gjort en undersökning kring hemmasittare. Det stod tydligen även om den i pappers-DN. Jag googlade och letade lite snabbt, men jag hittade inget om detta på vare sig stockholm.se eller nyheternas webbplatser. Men Lotta Edholm (Folkpartiet) har med detta och siffror på sin blogg.

Elever som hade mer än 50% frånvaro definierades som hemmasittare. Totalt omfattades 232 elever, vilket motsvarar knappt 4 promille av de ca 60 000 som går i kommunal grundskola. Precis som DN skriver så är gruppen mycket heterogen, där ryms t ex elever på sjukhus, elever vars föräldrar håller barnen hemma (t ex de som krävt hemundervisning) och elever med ett stort och komplext stödbehov där man inte lyckats hitta lösningar för hur stödet ska organiseras.

Sen skriver hon så klokt om samverkan mellan skola, socialtjänst, BUP och hemmet. Det är A och O att detta fungerar, skriver hon. Och jag håller med, men vi har läst i åtskilliga rapporter nu att det inte fungerar. Och många av er som läser den här bloggen vet det bättre än några andra, ni har drabbats hårt och orättvist, för att inte tala om era barn!

Vill man ha svart på vitt kan man t.ex. läsa tidigare inlägget om Socialstyrelsens rapport ”Barn och ungdomar med psykisk ohälsa – vem tar hand om dem?” och om BRIS-rapporten där barn tydligt säger att de är missnöjda med hur de blir behandlade av myndigheter ”BRIS-rapporten 2011 – områden som ökat mest är bl.a myndighetskontakt och skolan”.

I Dagens Nyheter den 20 maj tog man upp det här med olovlig frånvaro. Nyheten var att en kille varit borta mer eller mindre i fyra år. En rad insatser har sats in, man undrar ju vilka. Men han har inte kommit och nu bötfälls föräldrarna. Hm. Journalisten undrar ”hur kan det ta fyra år innan sista steget nås?”. Jag undrar, hur tänkte du nu? Borde man bötfälla föräldrar med en gång? Det är klart att man ska arbeta med alla andra medel länge, länge, länge…

Inte ett ord om hemmasittare, inte ett ord om att det kan finnas bra och rationella skäl till att inte gå till skolan. Man blir mobbad, får inte det stöd man har rätt till och man behöver, man behöver ta hand om sin missbrukande mamma, man mår psykiskt dåligt – kanske beroende på skolans bristande insatser kring mobbing eller särskilt stöd.

En hel del om skolplikt, men inget om rättigheterna…

I nya skollagen 7 kapitel behandlas skolplikt, men även rätten till utbildning. Alla barn har rätt till utbildning i Sverige. Alla barn har också rätt till trygghet och studiero, det regleras i kapitel 5, och alla barn har rätt till det särskilda stöd det är i behov av, det hittar vi i kapitel 3, §6 och §7.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Familjeliv, Funktionsnedsättningar, Lärare, Nya skollagen, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, Skolan, Skolplikt, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rätt till utbildning dvs skolrätt, skolplikt, skolpliktsbevakning, ogiltig frånvaro, hemmasittare – vad händer och gäller?

  1. MaskrosMorsan skriver:

    *applåderar* det är inte bara skolplikten som gäller utan skolan har skyldigheter också och våra barn har rättigheter…till utbildning/undervisning – anpassat individuellt!

    • Ja, och då de inte levereras av olika ogiltiga skäl kan finnas mycket kloka och rationella skäl till att inte gå till skolan. Det har inte kommit fram i debatten. Det tycker jag är synd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.