Bra kolumn i SvD häromdagen om skolan ”Avvarterna finns i den kommunala skolan”.

Roland Poirier från Timbro Medieinstitut skrev en kolumn på ledarsidan i Svenska Dagbladet häromdagen som är värd både att läsa och fundera en stund över.

Han anknyter till vänsterns växande motstånd mot den fria skolan. Och många andras kritik. De framhålls att det är giriga investerare och affärsmän som vill tjäna pengar på barnen och ta våra skattepengar till egen ficka.

Roland Poirier skriver:

”Det finns ingen friskolevänlig politiker som inte vill satsa på den offentliga skolan, som inte vill värna den jämlika skolan, eller som inte vill ställa tydliga kvalitetskrav på friskolorna. Inga mätningar visar annat än att friskolorna är en formidabel framgång: eleverna lär sig mer, föräldrar och lärare är nöjdare, verksamheten effektivare, mångfalden skänker glädje och utveckling.

Dessutom lyfter friskolorna de kommunala skolorna. Mina barn går i en kommunal skola. Skulle den omringas av friskolor kommer vi ändå att låta dem gå kvar: den är jättebra. Och det är uppenbart att den inspirerats av friskolornas idéer och engagemang.”

Så skriver han det som tagits upp i tidigare inlägg här på Prestationsprinsen:

Verkligheten är att en förkrossande majoritet av ägare och chefer inom friskolorna inte alls i första hand drivs av pengar. De vill erbjuda sina pedagogiska idéer. De vill lägga en grund för landets framtid. De äger ett engagemang för barns utveckling.

Jag kan inte förstå varför det skulle vara fel att tjäna pengar på att driva en skola!? Om den levererar kunskap, eleverna når sina mål och de gör goda resultat kan det inte vara fel att göra det effektivt. Men om man smiter från ansvar för barn med särskilda behov, inte ger eleverna den kunskap de har rätt till och föräldrar & elever är missnöjda, då är det lika fel i en friskola som gör vinst, som en utan vinst, som en kommunal…

Däremot om en friskola inte har god ekonomi är det stora risker. Vad och hur gör vi med eleverna som ramlar ut ur en skola som gått i konkurs mitt i läsåret?

Nej, vi får tjäna pengar på skolböcker, skolmat, skolstädning, skolmöbler, whiteboards, smartboards, datorer, pennor, skolbyggen, lärarvidareutbildning, papper, kopiatorer, skrivare och mycket mer som våra barn behöver för en bra skolgång. Men inte undervisningen! Konstigt…

.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Lärare, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s