Lotta in barnen i friskolorna föreslår SNS…

Hm, tänkte först att det kanske är första april. Men det är det ju inte. I Svenska Dagbladet idag skriver Anders Böhlmark och Helena Holmlund som gjort en studie för SNS att:

”Slopa kösystemet och lotta i stället ut platserna till de populära skolorna. Då minskar den sociala snedrekryteringen.”

Men det är bara till de populära friskolorna, inte till de kommunala, där ska av ”praktiska skäl” närhetsprincipen ”dominera” (betyder?). De konstaterar i sin utredning att det finns en ökad skolsegregation, med avseende på elevens socioekonomiska bakgrund.

”Däremot är de ökade resultatskillnaderna mellan skolorna inte relaterade till faktorer som skolresurser och mätbar skolkvalitet, till exempel lärartäthet och personalomsättning. Skillnaderna mellan barnens föräldrar kan också ha blivit mindre över tiden i när det gäller attityder, krav och engagemang kring barnens utbildning.”

Nej, problemet (den sociala snedrekryteringen) är att populära skolor går på kötid.

”Vilket kräver förutseende av föräldrarna. Det tenderar att gynna barn till väletablerade och välinformerade föräldrar.”

Vad är en populär skola? Ska vi inte lotta till impopulära? Det vore väl inte mer än rätt att det är slumpvis vilka som får en mindre bra utbildning, om det ska vara slumpvis vem som får en bra? Varför bara till friskolor? Om kommunala skolor undantas flyttar väl vara rika, välutbildade, välinformerade, förutseende föräldrar till ”rätt” område och med bra kommunal skola?

Ska alla lottas till alla populära friskolor? Eller ska det bara vara de som ställt sig i kö? Då spricker ju förslaget på eget grepp, det är väl ”väletablerade och välinformerade” föräldrar som ställer sina barn i kö?

Nej, tyvärr, är detta ingen bra lösning. Livet kommer alltid att vara orättvist. Man väljer inte sina föräldrar. Det är  ett lotteri vilka föräldrar du får och det kan vi inte ändra. Det innebär en massa orättvisor för barn.

Inte minst barn med problem, t.ex. en diagnos inom autismspektrum eller NPF, har du inte starka, friska föräldrar som orkar kämpa och har jobb som de kan ta ledigt från för alla möten på arbetstid, så är det stor risk för utanförskap, problembeteende och psykisk sjukdom. Men det är kanske OK, för det är ju ett lotteri vem som drabbas….

Dessutom, de populära gymnasieskolorna går på betyg och där har eleverna en brokig bakgrund vad gäller religion, språk hemma och vilken förort de kommer från. Eller ska vi lotta till dem också kanske? Det här gynnar ju förutseende, välinformerade och begåvade elever…

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s