Vad ska vi göra med dem som bara sabbar? frågar Anna-Lena Allgårdh på SvD Brännpunkt. Men Anna-Lena – ingen vill bara sabba!

Anna Lena Allgårdh skriver i Svenska Dagbladet idag om sin tid som vikarie på det gymnasium hon arbetade innan pension. Och gymnasiekvaliteten har dalat, tycker hon. Jag blir jag irriterad när jag läser. Hon lägger all skuld på eleverna. Det är stökigt, de har keps och luvor (!), de kommer sent, har inte böcker med sig, äter mackor, är inte intresserade…

Men, man undrar lite, de beter sig väl enligt de krav läraren har ställt på dem och de har de förväntningar på lektionen som läraren levt upp till? Varför har ingen sagt åt dem att komma i tid, att ha böckerna med och att hålla tyst! Varför har inte läraren sett till att intressera eleverna för ämnet!? Vilka krav och förväntningar har ställts?

Men när hon kommer till summeringen tar det sig lite!

Dessa ungdomar… är varken obegåvade eller elaka. De är i grunden hyggliga ungdomar, men ..de har bibringats uppfattningen att de kan uppträda som de har lust till.

Hon delar in eleverna i tre grupper. De riktigt begåvade och studiemotiverade, de som sitter av sin tid och hoppas på underverk då betygen sätts och sist de som vill mycket men har de kämpigt och behöver studiero, hjälp och handledning.

Den första gruppen skulle kunna höja sig flera snäpp om de fick möjlighet. Den sista skulle med stor möda, men ändå nå målen, få större självförtroende och senare lyckas bra med sin utbildning. Om de bra fick chans till koncentration. Men vad ska man göra med dem som bara sabbar?

Hm, nu blir jag mer fundersam igen. ”De där som bara sabbar!”. Ingen vill bara sabba. Ungdomar testar gränser och är trötta, ofta lata och bekväma. Sätt lite tydliga gränser och hitta vad som motiverar dem, så ramlar de nog snart in i någon av de andra grupperna!

Det svåra är att hitta kunskapen, i viss mån resurserna, för att hjälpa den där tredje gruppen! De som vill men inte förmår, de behöver lärare och andra vuxna i skolan som förstår och förmår. Och sådana är det ont om…

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Lärare, Politik, Samhälle, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.