Skolforskare Martin Karlberg och f d skolkare Jim Wremerth i TV4:s nyhetsmorgon om skolkbetyget!

Martin Karlberg, lektor didaktik och Jim Wremerth, KRIS, satt vid TV4:s morgonbord i går. Jim var ströskolkare, sen storskolkare och så småningom hamnade han ganska snett. Men nu är han på banan i gen och tycker att det vore bättre med åtgärder istället för skolbetyg i slutet av terminen. Det hade inte hjälpt honom i alla fall.

Martin Karlberg, menade att det kanske hjälper de som bara skolkar lite grann, men för de som skolkar mycket hjälper det ingenting. Antingen har man sådana problem att en notering i betyget är det minsta bekymret eller så kan det till och med vara häftigt att ha så mycket som möjligt. Men att ta tag i skolket är viktigt, sa han. Det är en inkörsport till problembeteende och han nämnde kriminalitet och psykisk ohälsa. Han fortsatte med att det är bra att det i nya skollagen står att föräldrarnas ska informeras redan samma dag, men det har ungefär varit så sedan 2006. Han tycker att Björklund är bra för att han sätter fokus på skolan, men synd att han fullföljer en politisk tradition att skjuta från höften istället för att lita på kunskap och forskning…

Martin Karlberg summerade med att det som har effekt mot skolkning är belöning och uppmuntran då de är där, inte straff då de är borta. Hm, säger jag. Det känner vi ju igen. Stärka positivt beteende och ignorera dåligt. När ska inte bara Prestationsprinsens läsare lära sig detta utan även skolan… Och politikerna!

När programledarna summerar kommer de bara ihåg kriminaliteten, inte andra problem och psykisk ohälsan… Ingen tog upp mobbning, ingen tog upp att så många barn med diagnoser och i behov av särskilt stöd är hemmasittare, vad är detta!? Det borde väl vara nu om någonsin detta är aktuellt att diskutera!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Familjeliv, Lärare, Nya skollagen, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolplikt, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.