Jan Björklund: Skolk skrivs in i betyget! OK, men skriv då in samtliga åtgärder skolan gjort för att hjälpa eleven tillrätta!

Skolk i betyget säger Björklund och Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Ekot och tar upp det med stora rubriker och bilder. SVT har Jan Björklunds presskonferens på SVT Forum.

Näh! Nu tänker han nog fel igen. Om Jan Björklund nu nödvändigtvis ska ha in ”skolket” i betyget, då ska det också skrivas in vad skolan har gjort för att hjälpa eleven tillrätta, i rektorns betyg ska det stå om skolket minskat eller ökat under dennes ledarskap och så ska det stå i lärarnas betyg hur många som skolkar i deras respektive ämnen. Och det är också rektorns och lärarnas sak att se till att det förs en dialog med föräldrarna, det ska väl för ”nedrans” ha tagits upp långt innan terminsbetyget kommer om en unge skolkar!

Nej det här är inte bra. Det känns som fel åtgärd, på rätt problem. Ta tag i saker då de händer eller innan! Istället för att dokumentera det i efterhand… Björklunds förslag att man ska fråga Kalle var han varit och meddela Kalles föräldrar att Kalle är borta, är bra. Men de skolor som inte gör det i dag ska väl ”skrämmas” till förändrat beteende snarare än skolkarna själva!

För se det hänger ihop herr Ministern! Om vi bryr oss om våra elever. Om vi märker att de är borta, tar tag i det direkt, då minskar skolket. Och gör vi lektionerna så stimulerande att de inte vill missa dem, ja då minskar skolket. Och om rektorn ser till att utreda och sätta in hjälp till barn med särskilda behov i tid, då minskar ”skolket”, likaså om rektorn har en värdegrund som får elever och de vuxna att tala med och bry sig om varandra. Då frågar läraren på väg till tandläkaren varför ungdomarna hänger vid moppeparkeringen då de borde vara på lektion… Kanske till och med ryter till, men med glimten i ögat!

Och vad är skolk Jan Björklund?
När en stressad mamma glömmer anmäla sjukfrånvaro för sitt barn eller ungdom, men ungen faktiskt ligger hemma i feber. Är det skolk? När en förtvivlad mamma och pappa tar sin unge ur skolan för att rektor eller lärare suckar och straffar istället för att ge barnet de särskilda stöd det har rätt till! Är det skolk? Ungen som vägrar gå till skolan för mobbningen den utsätts för och de vuxna i skolan valt att inte se. Är det skolk? Ungen som tar hand om sin missbrukande förälder eller själv hamnat i ”utanförskap” är det skolk? Om föräldrar och lärare/rektor har olika åsikter om mammas fasters begravning är anledning att ta ledigt för. Är det skolk? Om en skola anser pappas 50-årsresa till solen är OK, men en annan inte? Vem skolkar då?

”Man kan inte komma och gå som man vill på en arbetsplats”. Nej, men man kan gå till facket, byta avdelning eller säga upp sig! Och många vuxna blir sjukskrivna av just de skäl många elever ”skolkar” för. För de kan uttrycka sig och vet sina rättigheter.

”Skolkare blir oftare kriminella och missbrukare, det är ett riskbeteende”. Må så vara, men det är väl åtgärder de här ungarna behöver, inte skolk i betyget!

Lite kort tar han upp att de utvidgar elevhälsan, men det knyts inte ihop med resten.

Nej, ströskolket är helt enkelt rektorn och lärarnas ansvar att ta tag i. Det finns bättre och mer snabbverkande sätt att ”skrämma” tillbaka ungarna till skolan än att skriva in det i slutet av terminen. Det lite mer komplicerade skolket likaså, men då förmodligen i samarbete med kommun, landsting och föräldrar.

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Familjeliv, Lärare, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolplikt, Skolrätt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Jan Björklund: Skolk skrivs in i betyget! OK, men skriv då in samtliga åtgärder skolan gjort för att hjälpa eleven tillrätta!

 1. Jonas skriver:

  Bra förslag! ”Och gör vi lektionerna så stimulerande att de inte vill missa dem, ja då minskar skolket” – så ofattbart korkad och världsfrånvänd kommentar. Hur kan förslaget ens vara kontroversiellt?

  • Hej Jonas, tack för din kommentar. Man kan ju helt uppenbart ha helt olika inställning till det här problemet.

   Min inställning är att barn är barn och det är vi vuxna som äger problemet. Det är vi som med regler och krav, kombinerat med att vi skapar lektioner som är intressanta och entusiasmerande, ska ta tag i problemet och får dit ungarna. Inte notera att det är frånvarande och rapportera det i slutet av terminen…

   Jan Björklunds idéer om att ta tag i frånvaro då det händer, följa upp, meddela hemmet osv. är inget kontroversiellt. Det enda som är kontroversiellt är väl att många skolor som inte gör det idag! Och likaså att de inte gör något för/åt de elever som är mycket frånvarande.

 2. Ping: Jag skulle skriva ett inlägg | orosmoln

 3. RäddaMamman skriver:

  Denna Björklund alltså!! Bra inlägg!

 4. Ping: Mycket väsen för ingenting | www.perolsson.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s