Bra att utvecklingsstörda syns

Häromdagen på brännpunkt i Svenska Dagbladet skriver Maria Krook, ordförande i FUB, tillsammans med sina två vice ordföranden, Alf Lundin och Gunnar Hallin att det är bra att utvecklingsstörda syns mer i TV. Att det inte är någon ”lyteskomik” utan bara att den mångfald som finns visas. Men de skriver att:

Det har fått olika kulturföreträdare att skrika ut, ”Nu räcker det, dessa personer utnyttjas av kapitalet”. Vi undrar om detta är av omtanke eller rädsla, eller av okunskap och präglat av nedärvda fördomar.

Men de fortsätter helt coolt:

… ska även dessa människor få synas eller inte? Svaret är självklart ja. Att det sedan är kommersiellt, ska det bestämma vem som får vara med? Slappna av och se vad vi kan lära oss av varandra, vårt samhälle behöver inte färre leenden.

… Låt nu denna utveckling fortsätta oavsett om du är kulturkritiker eller allmänt rädd för förändringar…

Jag gillar deras inställning. Jag tycker att till exempel  ICA-reklamen och serien om Glada Hudik bara har varit oerhört sympatiska, intressanta och skapat förståelse. Låt istället fler vara med och synas och bredda det till fler funktionsnedsättningar än utvecklingsstörning!

Jag undrar varför det här är så farligt? Tänk på vad läskigt att vi exponerar och exploaterar anorektiska flickor och unga kvinnor på catwalken, i modetidningarna, ja till och med i flicktidningar!? Att överviktiga människor ska banta och träna inför kameror!? Eller att ”extrema” personer ska visa upp sina mer eller mindre konstiga intressen, sin oreda hemma eller relationsproblem i TV.

Nej, så länge vi bara på ett trevligt och respektfullt sätt låter alla vara med, så finns det mycket annat att förfasas över!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Funktionsnedsättningar, Samhälle. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bra att utvecklingsstörda syns

  1. Ylvak skriver:

    Jag gläds över att dessa program och reklaminslag finns på TV. För mig är det naturligt att alla som finns i samhället också finns representerade i media. Speciellt då det sker på ett bra och ärligt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.