Lite om empati och autismspektrumtillstånd.

Hur är det egentligen med autism och empati. Kan man ha autism och ändå känna empati? Ja, men man kan ju undra, eftersom det ibland skrivs och sägs helt okunnigt att människor med autismspektrumtillstånd (AST) t.ex. asperger inte kan känna empati.

Det som gör mig mest upprörd är att det så ofta talas om att någon misstänkt för brott har t.ex. aspergers. Ett par stycken av alla tusentals misstänkta för brott senaste åren kanske har  asperger, men mycket populärt att notera bland journalister. Man undrar ju ibland varför de inte talar om vad de har för hårfärg, religion, var de bor eller vad de brukar äta till frukost. Jag misstänker att män i storstäder som äter flingor till frukost oftare är förbrytare…

Vad är empati – empati enligt Svenska Akademins ordlista är ”förmåga till inlevelse i andra personers känslor”. Empati är inte bara ett ord, utan en komplicerad process som handlar om att förstå, bry sig om och agera på andras känslor. Det finns många olika tolkningar och definitioner. Men vissa begrepp används konsekvent i de diskussionerna och resonemangen. Kommentera mer än gärna. Det här är viktigt att vi förstår och sprider information om.

Det finns två grundläggande delar i empatisk förmåga;

Affektiv empati handlar om att känna av andras känslor. Den affekt, ungefär känsla, som den du möter känner, t.ex. frustration eller ilska, speglas i din egen hjärna (instrumentell affekt), du känner frustration och ilska, för att förstå den andres känslor. Då väcks också en annan känsla (komplementär affekt) i hjärnan, lugn. Vi vill lugna.

Kognitiv empati handlar om att förstå andras känslor, att se ur den andre personens perspektiv. Det här är för att kunna förstå och besvara en annan persons känslor någorlunda korrekt. Den kognitiva empatin utvecklas senare än den affektiva, först i två-årsåldern.

Spegling – hos små barn går känslorna rakt in och speglas direkt till samma känsla. Därför gråter ofta små barn i kör. Och personer med autismspektrumtillstånd, AST, har ibland problem med att hantera andras känslor, de fortsätter att spegla att känna det den andra känner t.ex. ilska eller glädje. Det är därför det ofta fungerar så bra med låg-affektivt bemötande, till skillnad från att brusa upp tillbaka.

Olika svårt att tolka andras känslor – Vi har alla lättare att tolka de personer vi känner väl, är lika oss och har samma kulturella bakgrund. Vi har lättare att tolka känslor vi själva upplevt.

Det betyder självklart att vi normalstörda kan sakna förmågan att tolka och förstå hur en person med AST reagerar känslomässigt på saker, klassiskt är ju förändringar, nya saker, mycket folk… Vi förstår inte deras känslor (brist på empati?) inför att en lektion plötsligt ställs in, en vikarie, en ersättningsbuss, jobbigt med schemabrytande aktiviteter att bryta rutiner. Och det är ju det som ligger bakom så mycket problem i skolan, mottagningar, arbetsplatser mm. Vår brist på ”förmåga till inlevelse i andra personers känslor” (vi behöver inte känna samma känsla eller känna med dem, det är sympati).

Personer med AST har i olika grad problem med den kognitiva empatin. Med det menas att också en del inte har några problem alls! Och det finns personer utan AST som har stora problem. Förstås.

Personer med AST känner med andra och läser in andras känslor, den affektiva eller emotionella empatin. Min erfarenhet är att när de väl förstått vill de göra allt för att hjälpa eller svara på annat lämpligt sätt. Och ofta läser de då av andras känslor bättre än oss ”normalstörda”. Det är oerhört tröttande och krävande för dem!

Några tankar från andra – det finns också de som tror att alla känner som de själva t.ex. som den här killen med Asperger som trodde att alla tyckte äta var jobbigt och tråkigt, för det tycker han. Eller att alla känner glädje för det jag känner glädje för t.ex. ett specialintresse.

Lotta Abrahamsson, autismpedagog, sa (ungefär) i en föreläsning: hellre att man känner med andra, men svårt att förstå deras känslor, som vid autism. Än att förstå andras känslor, men inte bry sig, som en psykopat…

Lite på nätet om empati: Wikipedia (definition) och Riksföreningen Psykoterapi Centrum, på UR finns flera föreläsningar bland annat Vad är empati? med Fredrik Svenaeus, professor vid Södertörns högskola.

Det är viktigt att förstå skillnad på affektiv empati och kognitiv empati, att inte dra alla över en kam och förstå att man kan känna emotionellt för någons känslor utan att reagera (som vi själva tycker adekvat).
Viktigt, för våra älskade ungars skull, ja, för allas skull.

 

PrestationsprinsenProfessionella i samverkan
för hemmasittare

Nästa omgång av kursen och nätverket startar 23 februari 2016.
Info och anmälan.

 

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, Familjeliv, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Lite om empati och autismspektrumtillstånd.

  1. Ping: Om kjærleik og kjøleskap | Mammaen og havet

  2. Mib skriver:

    Jättebra skrivet! Jag har tänkt på det där vid många tillfällen att just personer med autism/asperger ibland faktiskt har lättare att ta in andras känslor. Det finns många som inte har den här problematiken som har mycket svårare för det faktiskt. Jag tycker man träffar på det titt som tätt; stelbenta byråkratiska människor som lever efter principer och inte känner av hur andra tar det som sägs osv.
    Många med AST klarar att reflektera runt känslor när man sitter och pratar om det men har svårare för det i stunden då det behövs snabba beslut på hur man ska reagera osv.
    Jag sitter ofta med papper och penna och ritar upp hur andra tänker för att förklara ur olika perspektiv. Det är viktigt och jag tror att detta kan utvecklas mycket hos varje person. Empati är inget konstant tillstånd som man har eller inte har, tror jag. Många har också lättare för att känna empati med djur.

    • Ja visst finns det för många som verkar ha brist på både empati, sympati och god vilja…. Det var ett klokt tillägg att det oftast handlar om att inte få till det i stunden. När man talar lugnt om händelsen eller frågar vad den andre kan ha känt, då kommer det. Precis som du så klokt skriver. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.