Lite tankar kring betygsinflationen apropå Linders ledare i SvD.

På Svenska dagbladets ledarsida igår skrev PJ Anders Linder om betygsinflationen. Han citerar tillträdande generaldirektören för Skolverket Anna Anna Ekström:

Betyg är viktigt och ett bra sätt att förutspå hur det ska gå för elever längre fram i utbildningen. Jag oroas över att betygen stiger medan resultaten sjunker. Risken är att betygen tappar sitt värde och att folk väljer skola efter betyg, inte efter kvalitet och kunskap.

Linder tar i sin ledare upp en viktig fråga. Hur kan betygen delas ut så frikostigt och varför reagerar och agerar inte Skolverket och Skolinspektionen? Han skriver ”2009 uppmärksammade forskarna Magnus Henrekson och Jonas Vlachos att andelen gymnasister som gick ut med högsta betyg i alla ämnen var 28 gånger större 2007 än 1997. Andelen som låg strax därunder hade ökat med en faktor sex”. Hm.

Samtidigt sjunker våra ungars kunskaper i internationella jämförelser. Och killarna har svårt med både att inhämta kunskap och få betyg på samma nivå som tjejerna i nuvarande skolsystemet. Något är helt fel!

Detta är ett svek mot de elever som verkligen är enastående begåvade och ambitiösa, det syns inte och de kommer kanske inte in på utbildningar de faktiskt borde. Dessutom måste de invänta, ta hänsyn till och bromsas av sina klasskamrater som bara hade den kunskapen som krävdes på pappret, inte i huvudet. Och de elever som fått betyg de inte är värda får det tufft då de inte har den kunskap som förutsätts.

Linder tar upp att Skolinspektionen har fått i uppdrag att ta in en del av de nationella proven och rätta dem centralt. Det lär få viss korrigerande verkan och är ett steg i rätt riktning, men det är inte nog. Han har helt rätt.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Lärare, Samhälle, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lite tankar kring betygsinflationen apropå Linders ledare i SvD.

  1. Ping: Friskolor är bra och driver upp kvaliteten enligt flera forskare. | Prestationsprinsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s