Skolverket bemöter Maciej Zaremba

Helén Ängmo, tillförordnad generaldirektör på Skolverket, gick den 19 april ut med ett bemötande av Zarmbas artikel från den 5 april, ”En förolämpning mot barnen.” Så sänkte skolan kraven på läskunnighet. Skolverket menar att det förekommer flera felaktiga och grundlösa påståenden, och tar upp att det bland annat hävdas att Skolverket anser att skolan kan skylla svaga resultat på eleverna. Helén Ängmo skriver:

Skolverket är inte motståndare till en skola som ska ge samma möjligheter till alla. Vi arbetar för en likvärdig skola. Skolan ska ge alla elever förutsättningar att nå målen oavsett familjebakgrund och bostadsort. Genom höga och positiva förväntningar på varje elev och med rätt stöd och insatser kompenserar en likvärdig skola för de olika uppväxtvillkor som eleverna har. Dessvärre är det inte det vi ser idag.

Hon tar upp en rad undersökningar och åtgärder Skolverket gjort för att visa på problemen och vad som behöver göras för att uppnå en likvärdig skola. Som till exempel att kommunerna har en skolpeng per elev som alltför sällan ökar då eleven är i behöv av särskilt stöd och att särskilt stöd ges genom exkludering. Det ligger också ett tidigt och stort ansvar på eleverna för sin inlärning. Detta gör att kön, migrationsbakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå samvarierar med hur eleverna lyckas i skolan.

Med kön utgår jag från att hon syftar på att killar lyckas sämre i skolan. Varför inte det står i klartext kan man bara spekulera i. Pojkkrisen är inget hett ämne i skoldebatten.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Lärare, pojkkrisen, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.