Barn och ungdomars psykiska hälsa och SKL:s modellområde ”Psykisk hälsa, barn och unga”.

Barn och ungdomars psykiska hälsa är viktig. Det är också viktigt att vi vuxna agerar förebyggande och sätter in åtgärder så fort det behövs. SKL (Sveriges kommuner och landsting) har en satsning, ett modellområde, som pågår under 2010 -2011 som syftar till att förbättra samordningen kring barn och unga med psykisk ohälsa och framförallt hur vi vuxna kan förhindra psykisk ohälsa hos våra älskade ungar. SKL har en speciell webbplats för detta ”Psykisk hälsa, barn och unga – synkronisering av insatser”. Här finns mycket intressant och länkar vidare.

SKL har också tagit fram ett positionspapper på vad som måste göras av dem och andra för att främja barn och ungas psykiska hälsa och möta och minska konsekvenserna av psykisk ohälsa.

I Socialstyrelsens tillsynsrapport (som kommit upp i fler inlägg här på Prestationsprinsen), ”Barn och ungdomar med psykisk ohälsa – vem tar hand om dem?” som kom förra året, var det förutom otydliga uppdrag och krav på vården, samordningen mellan skola, kommun, landsting och hem som brast, bristen på ickespecialiserad vård, samt förebyggande åtgärder. Och i BRIS-rapporten 2011 kom det fram att barn är mycket besvikna på sina kontakter med myndigheter.

Så allt arbete för att bättre samordna insatserna, såväl förebyggande som åtgärdande är ju bra! Ska försöka återkomma med mer detaljerade tips från denna webbplats. Finns många publikationer och videor som kan vara intressanta utifrån olika intressen och aspekter av psykisk hälsa, och ohälsa.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Familjeliv, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, Sjukvård, skola, Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s