Alla sorters hjärnor och sätt att tänka behövs! Vi tar inte vara på vara smarta ungar i dag.

Vi måste ta vara på alla sorters hjärnor. Det finns barn i ena ändan av autismspektrum som aldrig kommer att växa upp och kunna tala eller förändra världen, men i andra ändan finns de lite speciella, men mycket intelligenta ungarna som inte hamnar där dom ska i dag. Dessa barn tänker annorlunda, vi behöver folk som tänker annorlunda, annars får vi inga nya briljanta banbrytande vetenskapsmän, läkare, kompositörer, konstnärer…

Ja, bland annat detta säger Temple Grandin, som jag skrivit mycket om sista dagarna, i ett föredrag på ted.com. Hon talar om bildtänkare (som hon själv), mönstertänkare, ordtänkare och alla möjliga sorters annorlunda sätt att tänka och se världen. Till exempel att vara extremt känslig för beröring, ljus, ljud eller lukt. Vi behöver dem!

Skolan måste bli bättre på att ta hand om intelligenta barn. Särskilt lite speciella intelligenta barn som autistiska och aspergerbarn. Om ett barn snöat in på racerbilar, använd racerbilar till alla ämnen i skolan. Skriv om racerbilar, räkna på racerbilar säger hon engagerat.

Själv tänker jag att bara fantasin sätter gränser och vi vuxna når dem nog tidigare än din elev eller ditt barn.

Här är föredraget, 19 minuter långt underbart föredrag av Temple Grandin:

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Aspergers syndrom, Autism, Familjeliv, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, Samhälle, Särskilda behov. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alla sorters hjärnor och sätt att tänka behövs! Vi tar inte vara på vara smarta ungar i dag.

  1. Tina skriver:

    Håller så! med, såg den förut och skrattade gott, hon fångar essensen av hur alla bidrar till samhällets utveckling. Som min egen prins så klokt sa, – utan alla aspisar och autister hade vi varit grottmänniskor fortfarande. Vi har nog många laterala tänkare att tacka för mänsklighetens utveckling. Dessvärre finns de som tänker ut destruktiva saker också. Så viktigt att vi finns och fångar upp och stöttar våra prinsar och prinsessor att må gott och frodas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.