Filmen om Temple Grandin, en berättelse om livet som ”autist”.

I lördags, på världsautismdagen den 2 april, visade SVT långfilmen om Temple Grandin. Om du missade den då har du chansen på SVT Play, men bara till och med den 9 april.

Filmen bygger på hennes böcker ”Emergence” och ”Thinking in pictures”. Hon var autistisk och eftersom det var svårt att kommunicera med människor utvecklade hon istället insikter om djur. Som i en scen då hon snabbt har förstått var hästarna tittar, något som hennes moster som arbetar med hästar aldrig förstått. Hon fick kämpa sig igenom skolan för att senare bli en framgångsrik vetenskapsman, författare och banbrytande djurrättsaktivist.

Hon säger själv i början av filmen ”jag tänker i bilder och sammanfogar dem”, filmen visar detta på ett underbart sätt genom att frysa bilder i svartvitt så att man förstår vad hon fokuserar på, vilket förstås ofta är detaljer, något som låter, är förändrat eller oroande.

Man får sig också en tankeställare kring vad som är bättre idag än på 50- och 60-talet i attityder och bemötande, och vad som faktiskt är ganska oförändrat. Det har trots allt gått framåt! Även om vi inte är framme… än…

Uppdaterat 11 april: Nu kan du inte se filmen på SVT Play längre, men trailer för Temple Grandin finns på youtube. Det verkar vara svårt att hitta videon hos svenska näthandlare, men på templegrandin.com verkar du kunna köpa den och få den skickad till Sverige och den kanske kan finnas att hyra i ”välsorterade” videobutiker. Kom gärna med tips!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Autism, Familjeliv, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.