Tala och förklara med få ord. Speciellt till de med autismspektrumstörning.

Något har gått fel. En incident. Prestationsprinsen sitter med sin elevassistent Kalle och mentor Berit. De pratar. Eller Han ser att de pratar. Han hör ord. Han hör tonfall. Han ser miner. Han funderar på minerna. Och klockan. Hon var 12.30 när de kom och ville tala.

Berit ser arg ut, eller irriterad. Är det skillnad tro? Hon kanske bara är bestämd.

Kalle ser … ja Prestationsprinsen vet faktiskt inte.

Han hör inte flera gånger, ofta, det återkommer. Inte. Men han har fattat att det blev fel, han har fattat att han inte skulle gjort så… Nu är klockan 13. Varför tar det här en oändlighet?

Prestationsprinsen undrar vad han skulle gjort när Fredrik tog hans penna. Han fattade rätt snart vad han inte skulle gjort. Men han tappade tråden efter att Berit sagt det 178 gånger med olika ord och exempel.

När man har svårt och inte vet hur man ska agera i olika situationer är det svårt att lära sig av att få höra vad man inte ska göra…

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Aspergers syndrom, Autism, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov, Skolan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tala och förklara med få ord. Speciellt till de med autismspektrumstörning.

 1. Kajsa skriver:

  Vill börja med att säga att jag verkligen uppskattar din blogg. Många bra tankar, länkar och texter!

  Apropå inlägget om att använda få ord har jag ett tillägg utifrån vår erfarenhet här hemma – Fina klarar inte av att höra VAD som sägs om uppmärksamheten av någon anledning har fokus någon annanstans. Ofta stör ändrat tonfall, talrytm eller förändrat ansiktsuttryck ut själva budskapet och då blir det lätt härdsmälta och/eller missförstånd.

  Fina brukar nuförtiden ofta själv be om neutral kommunikation i såna lägen, vilket för oss betyder chatt eller sms. Då får hon möjlighet att koncentrera sig på orden och deras mening. Kanske kan det fungera för fler?!

  • Tack för fina ord Kajsa.

   Vilket bra tips du kom med! Och ett bra uttryck tycker jag, neutral kommunikation. Jag har faktiskt hört varianter på det där som jag kommer ihåg nu när du skriver så klokt. Dels mail, eller bara att man sitter vid en dator, så barnet eller ungdomen får skriva på datorn istället för att titta och prata med ”motparten”. Och förstås visualisering, att man t.ex. ritar ihop eller den vuxne. Då blir fokus på pappret.

   Hoppas fler kommer med bra tips och egna erfarenheter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.