Tourettes syndrom, en fin dokumentär.

Häromdagen sände SVT en dokumentär om John Davidson 30 år och Greg Storey 15 år, båda med Tourettes syndrom. (Den finns kvar på SVT play till den 17 april.) Båda har ganska svåra tics, både fysiska och att de skriker rakt ut. Programmet är en uppföljning av en tidigare dokumentär då var John en missförstådd tonåring och Greg en liten kille.

John har, och har haft, det tufft med sin familj och omgivning som inte riktigt förstår och förmår. Men har fått en reservfamilj som ställer upp för honom. Han berättar att han hatade skolan, att det var som ett fängelse han var bunden till där ingen förstod honom och han blev mest retad. Han försöker att inte ens tänka på det. Fruktansvärt! Greg däremot verkar vara accepterad i skolan av både skolkamrater och lärare för den han är, med Tourettes. Han har kompisar, spelar trummor i ett band och idrottar. Och hans familj förstår och förmår hjälpa honom och stötta honom. Så olika…

Det är många gripande scener om hur svårt det är att vara annorlunda, att ha en funktionsnedsättning. Men också hur mycket familjen, nära och kära betyder. Och hur mycket det betyder då familj, skola och jobb funkar och hur tungt det blir då det inte fungerar…

Lite mer om Tourettes syndrom: vårdguiden, autismforum, Riksförbundet Attention (för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och förstås Pelle Sandstraks bok ”Mr Tourette och jag”, Bokus har en liten video där han talar om boken.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Familjeliv, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, pojkkrisen, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Tourettes syndrom, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.