Utagerande pojke, som om killen inte försökte varna dig….

Ibland blir det bara tomt i Prestationsprinsens hjärna. Eller totalt fullt. Det är svårt att beskriva. Men det tar liksom bara stopp och slut.

Det är väldigt frustrerande. Normalt fungerar Prestationsprinsens hjärna bättre än de flesta. Han är snabb, associerar lätt, kommer ihåg, har inlevelseförmåga, kan uttrycka sig. Han har helt enkelt hög IQ.

När det tar Stopp & Slut blir det en svår konflikt mellan hans hjärna, rent fysiskt, och hans hjärta, eller kanske ”själ”, rent känslomässigt. Han har kapacitet, men förmår inte fortsätta. Eller är det kanske så att han egentligen förmår, men kapaciteten finns inte just då… Han vill men kan inte. Det är en del i hans funktionsnedsättning. Det är väldigt svårt att förstå för de som inte känner honom. Det är till och med svårt att förstå och hantera för de som känner honom väl.

Stopp & Slut kan komma i ett samtal rörande att gå och lägga sig, en lärare som anser att det är en ren provokation att han inte gör klart uppgifterna, en kamrat som för ingående och detaljerat redogör för sin klans anfall i Counter Strike kvällen innan… Det kan vara en situation han inte är förberedd på, fullpackad tunnelbana, så blir det stopp i trafiken, mobilen fungerar inte och han vet inte hur kan ta sig hem… Han kan inte i den situationen tänka rationellt. Han förmår inte. Han har inte den kapaciteten. Stopp & Slut…

Då måste du ge Prestationsprinsen utrymme. Då måste du backa. Förmodligen kommer han väldigt tydligt tala om det för dig. ”Låt mig bara vara”, eventuellt ”Dra åt helvete” eller kanske ”Men håll käften, annars slår jag dig”.

Gissa om det är läge för en rationell dialog och resonemang? Med många ord? Gissa om det funkar att säga ”Skärp dig”, ”Inte ska du uppföra dig så där, du är ju en smart kille” eller ”Du HOTAR inte MIG!”? Tror du det funkar att ta tag i honom när du uttalar något av detta?

Nej, det är då det kan explodera för utagerande prestationsprinsar. Han försöker rent fysiskt skaffa sig utrymme genom att putta bort eller skrämma bort dig. Eller implodera för andra prestationsprinsar. Eller brista på annat sätt. tårar. förtvivlan. desperation.

Och säg inte att han inte försökte varna.

Det finns bra böcker om detta bl.a. ”Explosiva barn” av Ross W Greene och ”Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder” av Bo Hejlskov Elvén. Läs dem. För våra älskade ungars skull, ja för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i adhd, Aspergers syndrom, Familjeliv, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, psykisk ohälsa, Samhälle. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Utagerande pojke, som om killen inte försökte varna dig….

  1. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

    Ibland tar det bara stopp och slut. Då är det bara att backa och acceptera. Men vi vuxna vill gärna dit och peta, resonera och förändra. Men det är inte läge just då…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.