Tips till pedagoger, och annan skolpersonal, om elever som tänker annorlunda, kanske Asperger, kanske särskilt begåvad. Ja, även hemma, på träningen, på kören, scouterna… ja, till och med för chefen i arbetslivet!

Elever, barn, vuxna, kollegor, morbröder… som tänker annorlunda behöver rätt förutsättningar. Här kommer lite information och länkar om elever med Asperger syndrom och skolan. Men det här är information som kan hjälpa så många fler. Beteenden vid autismspektrumtillstånd kommer igen hos oss alla, permanent eller under perioder i livet. Det här tänket passar även för begåvade elever, oroliga elever, stressade elever, impulsiva, energiska, kreativa, som tänker annorlunda, som vill vara för sig själv, som har unika funktionsuppsättningar och inte riktigt passar in den ”normala” undervisningen. Eller det normala arbetslivet, sociala livet…

Skicka en länk till detta inlägget till ditt barns pedagog, lärare, eller någon annan som behöver veta mer. Eller välj ut de länkar som bäst beskriver ditt barns behov.

Elever med Asperger syndrom behöver mycket struktur och förutsägbarhet. Alla barn och ungdomar uppskattar detta! De behöver ofta ställtid och gott om tid för återhämtning. Allt som avviker från vardagen behöver förberedas och informeras om, men inte så mycket att barnet eller ungdomen blir nervös och inte tror sig klara av det hela. En svår balansgång.

De är ofta hjälpta av tydliga, gärna skriftliga, instruktioner, informationsblad, scheman osv. Gärna med bilder och länkar till webbsidor med bilder och information om t.ex. museet ni ska till, lokalen där kören ska sjunga, ön lägret ska vara på…

Använd få ord.

Här är en bra och tydlig checklista för aspergerelever (egentligen alla elever!) från Uppsala Läns landsting:

1. Vad ska jag göra nu? eller då? (Mitt eget tillägg)
2. Var ska jag vara?
3. Med vem ska jag vara?
4. Hur länge ska det hålla på?
5. Vad ska hända sedan?
6. Vad ska jag ha med mig?
7. Varför ska jag göra det?

Många mår bra av en reträttplats, t.ex ett träd på gården, ett fönster i korridoren, eller där han eller hon hängt sin jacka. Och vem de kan vända sig till som ska hjälpa dem. En livlina, som bara genom att den finns kan göra att barnet eller ungdomen förmår. Jag skulle därför vilja lägga till:

 • vart ska jag gå om det blir för jobbigt?
 • vem ska hjälpa mig då?

Ska du bara läsa en sak eller vill skriva ut något att sprida till din kollega som inte förstår, då är detta guldklimpen. ”Apergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd i grundskola och gymnasium” av Helene Fägerblad på uppdrag av Habilitering och hälsa.

Skolverket hade tidigare en webbsida om hur vi bemöter Aspergers syndrom. Den verkar nu ersatt av en webbsida generellt om särskilt stöd. De gav ut en rapport om skolan och Aspergers syndrom 2009. De gav också ute ett nyhetsbrev i samband med rapporten. Bra från Uppsala läns landsting om skola och Asperger och om att under visa elever med Asperger. Där finns även annan bra information. Stockholms läns landstings (SSL) Autismforum har en webbsida om asperger och skola, och där kan du också läsa om en skolas tankar och flera elevers tankar om skolan. Det finns även information på 1177.se om asperger och skolan. Autismforum har dokumentation från en serie föreläsningar om Autism Asperger i skolan.

Allmänt om Asperger på SSL:s Hälsa & Habilitering, på Autismforum , hos Riksförbundet Attention (en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och hos Autism & Aspergerförbundet. Informationsmaterial på Aspergercenter . Socialstyrelsen har tagit fram en skrift Barn som tänker annorlunda. Och Wikipedia.

Här är en typisk berättelse från en aspergerfamilj, men det skulle kunna vara ett barn utan diagnos. Ett barn som tänker annorlunda. Detta är ingen ovanlig historia. Samordningen kring de här eleverna är tyvärr ofta dålig.

Läs, lär, sprid och tänk. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Aspergers syndrom, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Tips till pedagoger, och annan skolpersonal, om elever som tänker annorlunda, kanske Asperger, kanske särskilt begåvad. Ja, även hemma, på träningen, på kören, scouterna… ja, till och med för chefen i arbetslivet!

 1. Ping: Min ADHD och jag - Välkommen till verkligheten

 2. MaskrosMorsan skriver:

  Bra sammanfattat, har tidigare haft massor sånt här på min gamla blogg =) och ville lägga till en länk:
  http://www.autism.se/RFA/uploads/nedladningsbara%20filer/Marita_Falkmer.pdf

  Ett slags kompendium som man kan skriva ut och ge till skolan tillsammans med vald info från dina tips och råd också, jag har själv tagit upp dessa frågor som dottern behöver svar på…med skolan – svårt dock att nå fram och ibland är det väldigt frustrerande att dom lyssnar men inte HÖR, vad man säger!

  Tack för en superbra sajt och jag delar med mig på facebook och egna bloggen…

  • Tack för tipset. Det verkar vara ett särtryck ur den längre rapporten från Skolverket som jag refererade till. Men det är ju ofta bättre ju kortare och koncisare materialet är som man vill få skolan att läsa!

 3. Ping: Det är maj! Prestationsprinsen våndas över alla ”roliga” skolaktiviteter. | Prestationsprinsen

 4. Ping: Tips till pedagoger och andra med NPF elever. Förberedelse av och reflektion över skoldagen | Prestationsprinsen

 5. Ping: Asperger och autism, mer tips för pedagoger och annan skolpersonal, ja till alla. | Prestationsprinsen

 6. Mib skriver:

  Jättebra sammanfattat!

 7. Per Olsson skriver:

  Den här informationen är det så många som skulle behöva ha. Framförallt i skolan, men också i föreningslivet. Alla har rätt att bli bemötta på sina villkor och rätt stöd för att utvecklas och tänja sina gränser.

 8. Kajsa skriver:

  Jättebra samling länkar – tusen tack! 🙂

  • Varsågod! Och välkommen hit Kajsa. Tycker själv att det är svårt att hitta information om det här. Det är så splittrat på många olika webbplatser och inte lätt att hitta via sökmotorerna. Hoppas de kommer till användning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.