ADHD eller bara kreativ entrepenör? Tar vi vara på kreativitet i skola och hem?

Här kommer en inspirerande video om våra kreativa ungar som inte riktigt passar in i skolan! Cameron Herold är entreprenör sen barnsben. Köpt och sålt, samlat och sålt, förhandlat och sålt sen han var liten kille. Otroligt inspirerande!

Han tycker att skolan, och föräldrar, är lite väl inriktad på att utbilda anställda. Att målet är att få ett bra jobb i en etablerad verksamhet, som jurist, läkare, ingenjör, ekonom… Men vad gör vi med ungarna som kanske är mer lämpade att starta verksamheter och ordna jobb åt de här juristerna, läkarna, ingenjörerna eller ekonomerna?

Ja, vad gör vi? Uppmuntrar vi dem i deras styrkor? Att de kan tala för sin sak, ifrågasätta undervisningen, vägra monotont och repetitivt skolarbete kring det de redan fattat och komma med de mest fantastiskt kreativa lösningar? Eller tycker vi att de ska fokusera på det de inte är bra på? Skriva för hand, ha tålamod, rabbla verben, inte snacka så mycket och först lära sig grunderna….

Han berättar att bipolär sjukdom har smeknamnet VD-sjukan… Han säger vidare att flera grundare av stora, relativt nya företag startats och leds av personer med ADHD eller bipolär sjukdom. Han har själv ADHD. Han vädjar, ge inte ungarna medicin, som Rittalin, Concerta och Strattera, om inte deras liv är riktigt, riktigt uselt. Ge dem rätt förutsättningar och uppmuntra dem istället på det de är bra på!

Tidigare inlägg på samma tema Dödar skolan annorlunda tänkande och kreativitet, ADHD intressant för det är inte bara negativt och  Skolans struktur dödar elevernas motivation?

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Familjeliv, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, pojkkrisen, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ADHD eller bara kreativ entrepenör? Tar vi vara på kreativitet i skola och hem?

 1. Ping: Adhd-medicineringen har fördubblats på fem år… | Prestationsprinsen

 2. Ping: Allt fler barn utreds för ADHD i Stockholm, men är det oss vuxna eller barnen det är ”fel” på? | Prestationsprinsen

 3. Ping: SvD:s PJ Anders Linder och DN:s Peter Wolodarski om skolan… | Prestationsprinsen

 4. Ping: Sir Ken Robinson på Skavlan – hoppas skolsverige, ja hela Sverige tänker till! | Prestationsprinsen

 5. Mib skriver:

  Spännande!
  Jag är bipolär så jag tyckte det var kul att det handlade lite om det också.
  Jag hoppas dock att jag kommer att funka ännu bättre med medicin när det gäller min bipolaritet. Inte bli utslätad som det finns risk att jag blir.
  Vi får se.

 6. Emelie skriver:

  ”Read them bedtime stories four nights a week. Three nights a week, have them tell stories.” Jag gillar. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.