Svenska Dagbladet: Granskning av friskolor, ändras och skärps enligt Skolinspektionen

Granskningen av friskolor skärps enligt Svenska Dagbladet och DN. Skolinspektionen själva säger att de inte inte längre bara ska granska skolor per kommun, utan också per koncern. De har också anställt mer ekonomiskt kunnig personal för att granska friskolornas ekonomi. Det låter bra tycker jag.

Artiklarna tar upp bl.a. MoveIT-koncernens fyra gymnasium i Göteborgstrakten som fått skarp kritik av Skolinspektionen. Arbetet med särskilt stöd till elever har upphört under 2010/2011– trots att här går elever med omfattande stödbehov. Det låter inget vidare tycker jag… Myndigheten granskar nu koncernens övriga gymnasieskolor.

Men det var några rader som gjorde mig nyfiken. Eleverna kan välja att dansa, spela fotboll eller flera andra idrotter, därav Move. Skolchefen och rektorn Leif Sundqvist säger ”Vi har startat en pedagogik med rörelse och det är jätteroligt. Vi har en plan att rätta till det här” fortsätter han. Se tidigare inlägg ”Mer idrott i skolan, sitt still ungar!” Jag vet ju ingenting, det kanske bara är floskler för att dra till sig skoltrötta elever och söka lycka i skolbranschen.  Men de kan ju vara ett allvarligt försök att fånga upp barn med koncentrationssvårigheter, pirr i benen eller dans/idrottsintresse. Och som vi vuxna tjatar på våra ungdomar att de ska bort från datorn och upp ur TV-soffan. Men så klarar skolan inte ekonomin och hamnar i en oförsvarlig ond cirkel som drabbar eleverna. Men är de självklart att de är oseriösa för det? Jag vill veta mer än vad som står i SvD!

Skolinspektionen poängterar att”De allra flesta fristående skolor är seriösa företag men faktiskt inte alla. De stora friskolorna är lika intresserade som vi är av att få bort avarterna och lycksökarna.” Hmm, vadå de stora? Alla små seriösa som drivs av dygnet runt jobbande visionärer som brinner för en alternativ pedagogik, elever med funktionsnedsättning, en tydlig värdegrund, en… gillar de avarterna? Och är alla med dålig ekonomi oseriösa?

Kom ihåg bara kära läsare att häromdagen läste vi t.ex. om Tolvåkersskolan, Gullbrandstorpsskolan, ett par skolor i Lilla Edet, alla kommunala skolor som fått kritik och Tolvåkersskolan kanske t.o.m. blir tvungen att stänga! Listan kan lätt göras längre. Vi läste Skolinspektionens siffror om att våra ungar som har rätt till särskilt stöd inte får det, får fel stöd eller för lite stöd. Se tidigare inlägg ”Lunchekot: Fler anmäler sin skola till Skolinspektionen – vanligaste ärendet: fel, dåligt eller inget särskilt stöd… Och det var minsann även bland de kommunala.

Det är varken friskolorna eller de kommunala skolorna som är lösningen eller är orsaken till den svenska skolkrisen med sjunkande resultat bland eleverna … Bra och dåliga exempel finns bland båda!

Under läsåret 2010/11 har arbetet med särskilt stöd till elever upphört – trots att här går elever med omfattande stödbehov. Det var vid inspektionerna oklart vilka elever som fortfarande gick på skolan.

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Lärare, Politik, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svenska Dagbladet: Granskning av friskolor, ändras och skärps enligt Skolinspektionen

  1. Mib skriver:

    Ja min Tjabo som troligen har ADHD och massa överskottsenergi som förut kommit ut via tics har under senaste åren börjat träna Kung Fu och därmed är nästan alla tics borta. Det tycker jag är helt otroligt häftigt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s