Funktionshinder är våra förväntningar och förutsättningar. Inte ett fel på någon av oss!

Funktionshinder finns i samhället. Funktionsnedsatt är något vi tycker vissa är. Men det är det samhälle vi lever i som sätter gränserna för vem det är ”fel” på. Som behöver en diagnos. Som förklaring och hjälp till anpassningar och förståelse (förhoppningsvis).

Vissa av oss, vuxna, ungdomar eller barn, får det lite svårt att fungera. En del anses genier och charmiga, andra underliga eller funktionsnedsatta. Men det beror ju på det samhälle vi skapat. Inte individen. Se tidigare inlägg om Aspie-kriterierna , ett sätt att se det positiva i en Asperger-diagnos.

Vem eller vad är det fel på? Jag blev inspirerad då jag läste Cariads blogginlägg om vad som egentligen är autistiskt hos hennes dotter.

Jag tänker att det mesta definitivt ligger utanför barnet. Ta ett ADHD barn i Sverige i dag, det blir för ofta behandlad som stökig, jobbig och anses inte kunna klara skolan, för hon sitter inte still och gör det hon ska. Oavsett begåvningsnivå.

Hade samma tjej varit född för hundra år sen hade hon kanske varit en respekterad tjej. Hon hade säkerligen arbetat hårt i det praktiska på gården, kunnat hitta på kreativa lösningar då resurserna var knappa, kunna hantera djur och redskap, orkat vandra långt… Då hade det nog varit hennes syster, som dömts ut som drömmare, sitter bara där och läser och skriver dagbok, är inte till någon nytta…

”Fånågotgjortsvårigheter”…. Definitivt en funktionsnedsättning i bondesamhället. Och det ligger inte långt bort vare sig i tiden eller rummet, dvs geografiskt.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Familjeliv, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, Samhälle, Särskilda behov, Sjukvård. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Funktionshinder är våra förväntningar och förutsättningar. Inte ett fel på någon av oss!

  1. Elisabets mamma skriver:

    Precis min åsikt!
    I en annan kultur, så hade kanske Elisabet varit stammens visa kvinna. Det är de egenskaperna jag vill fånga upp hos henne. Vad har hon att lära oss?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.