Hemmasittare: avstängda, utestängda, utslängda, men framförallt uppgivna

Igår rapporterade radions Eko, Dagens Nyheter Svenska Dagbladet m.fl. att antal anmälningar har ökat (+68%) angående barn som inte får eller förmår gå i skolan. Hemmasittare. Vi talar ändå om ganska få anmälningar, några hundra. Detta rapporterar Skolinspektionen.

Plikt att gå i skolan, betyder också att skolorna måste ge undervisning. Med särskilda anpassningar om så behövs. Ändå går ungefär 150 barn inte alls i skolan. Ungefär 600 är borta en hel termin, säger Skolinspektionen. Oftast pga fel stöd eller uteblivet stöd. Läs gärna tidigare inlägget Lunchekot: fler anmäler sin skola till Skolinspektionen – vanligaste ärendet: fel, dåligt eller inget särskilt stöd… och Funderingar kring att anmäla sin skola till skolinspektionen. Det finns också en skolrätt kopplad till skolplikten.

Mörkertalet kring hemmasittare är enormt. Gå till vilken skola specialiserad på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som helst, vilket habiliteringscenter som helst eller vilket möte du vill hos en intresseförening för NPF och fråga hur många som har barn som vägrat gå eller föräldrar som inte låta sitt barn gå till skolan pga att de far illa där OCH som har anmält till Skolinspektionen. Min erfarenhet är att det flesta INTE anmäler. Antalet anmälningar har säkerligen ökat genom att det blivit enklare, det går ju att göra på webben numera. Men som sagt. Det här är toppen på ett isberg.

Föräldrar tror inte att en anmälning gör någon skillnad, föräldrar är rädda att skolan eller kommunen ska ”hämnas”, föräldrar orkar inte, det är med blod, svett och tårar de kämpar sig igenom vardagen … Och det värsta, många skolor och kommuner ger ändå upp eller gör ingenting.

Många frågor som speglar den här situationen kom till  chatten med Skolinspektionens GD Ann-Marie Begler i Ekot. Ta en titt. Vill du veta mer om hemmasittare så har Skolverket fram rapporterna Långvarig frånvaro, vägen tillbaka och Rätten till utbildning, de skriver också på sin webbplats om hemmasittare och vikten av vuxen närvaro för att bryta hemmasittande. Det fanns en intressant artikel i Lärarnas Nyheter förra året om Asperger och hemmasittare.

Läs även tidigare inlägget En prestationsprins, en hemmasittare, föräldrar som gör allt de kan och förmår.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Familjeliv, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Skolplikt, Skolrätt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hemmasittare: avstängda, utestängda, utslängda, men framförallt uppgivna

 1. carola skriver:

  Hittat hit via en annan blogg.
  Ska kika igen din, mycket intressant nyttig läsning.

  Själv är jag mamma med diagnoserna bipolär 1 och ADHD.
  ‘Känt mig värdelös i min mammaroll länge, nu har jag fått svaren.
  Trevlig helg

  • Tack Carola, du är välkommen hit och välkommen åter! Jag blir så glad om det jag skriver kan vara till nytta. Det är ju det som är min förhoppning.

   Jag tror att du och alla andra vill vara världens bästa mamma, eller förälder. Och vem har rätt att döma? Vi gör väl alla det bästa vi förmår, med eller utan diagnos! Och vi är alla lika värdelösa stundtals. Jag tror att det bara är nyttigt om mamma inte orkar med eller pappa blir arg ibland. Det kommer ju att hända utanför familjen också! Lika bra att lära sig hantera situationen.

   Kolla in mitt inlägg som handlar om att vi alla har våra brister ”Det blir lätt för mycket i klassrummet, det blir lätt okoncentrerat” https://prestationsprinsen.wordpress.com/2010/12/11/det-blir-latt-for-mycket-i-klassrummet-det-blir-latt-okoncentrerat/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.