På DN Debatt: Sverige behöver ingen särskola.

På DN Debatt replikerar Magnus Tideman och Kristina Szönyi med rubriken ”Sverige behöver ingen särskola” på tidigare artikeln om att barn placeras felaktigt i särskola (se även mitt tidigare inlägg om den artikeln).

Det är ju helt rätt som de resonerar. Alla barn och unga, oavsett utvecklingsstörning, funktionsnedsättning, sociala problem, omogenhet, otålighet, rastlöshet, trötta lärare, hopplösa föräldrar… borde få gå i samma skola. Då skulle också, bara för att ge några exempel, okunskapen om utvecklingsstörda, rädslan för psykiskt sjuka, fördomarna mot ”AD/HD-barn” och uttryck som att ”dampa ur” på sikt försvinna. Kan vi hoppas!

Men! Hallå! De flesta av de här eleverna, som just nämnts, ska ju redan i dag få det de behöver i vanliga grundskolan. Många, alltför många, kanske de flesta av dem, får inte det de behöver där… Så att ge grundskolan ett ännu bredare, tyngre och viktigare uppdrag måste väl i varje fall vänta tills den förstår och förmår att ge de den har hand om i dag utbildning som fungerar?

Men får vi till det på sikt, eller mer optimistiskt, när vi får till det, kommer skolan fungera bättre för alla, även de ”normalstörda”. Det är så sant som det ibland sägs, att det som är nödvändigt för några få, ger enormt bättre förutsättningar för ännu fler och underlättar för alla!

Se tidigare inlägg t.ex. Inkludering exkluderar, Ganska kloka tankar i SvD: I dag har vi inte en skola för alla och Dagens Nyheters ledare ”Bredda vägen ut”.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Lärare, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, oro och nervositet, Politik, psykisk ohälsa, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till På DN Debatt: Sverige behöver ingen särskola.

  1. jiiizes skriver:

    Kanske en titt på verklighetens skola för barn med neuropsykiatriska funktionsnedssättningar kan förklara varför det sker överinskrivningar till särskolan. All skola borde vara som särskolan – anpassad efter individen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.