Mer idrott i skolan! Sitt still ungar!

Våra ungar blir feta, har ingen kondition, dålig koordination, får dålig rygg och hemska matvanor… Mer idrott i skolan, säger många. Det här är föräldrarnas ansvar, säger andra.

Hm, säger Drottningen. Prestationsprinsen har mycket svårt att sitta still. När läxorna ska göras delas den upp i delar. Mellan delarna springer Prestationsprinsen en bana i huset. Ibland gör han armhävningar eller hoppar 10 gånger. Beror på humöret. Ibland behövs det en belöning, då är det lätt att sprida ut små godisar som han får ta efter varje del, men ibland kan det gå med fruktbitar – men det är ju inte lika motiverande och lyxigt förstås…

Nåväl, Drottningen tänker på skolan. Han har så svårt att sitta still, får hon höra varje utvecklingssamtal. I TV-serien 9A talar superläraren om att det är viktigt att få eleverna att sitta rakt fram.

Men hur går det ihop? Vi ropar att ungarna måste röra sig mer, men redan från åk4 ska de kunna sitta stilla, i och för sig med raster, men i stort sett mellan kl8 – 14. Då får man inte röra sig minsann. Och allvarligt talat, hur motiverande till att röra sig är en högstadium- eller gymnasieskolgård? Om de inte ens avreagerar sig på rasten – så klart de inte sitter still och är allmänt ”struliga”.

I parkerna i Kina finns mekaniska träningsredskap, liknar våra lekplatser, men det här är inte för barn i första hand! Ett klipp att inspireras av:

Brukar vi inte tala om vardagsmotion? ”En rörlig vardag” i vår ”skola för alla”…Skulle vi kunna ha multiplikations-step-upp-brädor? Stora tabeller på väggen framför, eller i hörlurar: ”7 x 8 är ______ [tyst ett tag] 56”? Eller mer ljudböcker, kanske högläsning, medan ungarna springer löpband, joggar på stället eller motionscyklar? Eller kapitlet i nedladdningsbar fil till i  mobil/ipod som många har tidigt, annars kan skolan låna ut, och ut och spring runt skolgården med er… Valfri ställning vid det muntliga förhöret: stå på huvudet, sitta på golvet, på balansbräda, görandes tåhävningar!?

Här är en annan inspirerande video. En professor låter studenterna sitta, småstudsa och smårulla på pilatesbollar, medan han undervisar (kolla gärna in klippet med småbarn och bollarna ”School exercise balls”, som kommer upp som alternativ efteråt):

Drottningen om någon förstår att det kan bli rörigt. För rörigt. Och det kan vara förödande jobbigt för vissa elever, kanske till och med för just de som behöver röra sig. De kanske också behöver lugn runt omkring. Hon tänker på alla med neuropsykiatriska funktionshinder… Men de äldre eleverna kanske kan få frihet under ansvar? Gå till löplabbet eller joggingspåret? Grupparbete på promenad? Yngre kan ha lektion med engelska verb på skolgården: Alla ska hoppa – JUMP! Alla ska springa till gungorna – RUN! osv.

Föräldrarnas ansvar… då det funkar går de gärna en promenad, Drottningen och Prestationsprinsen. Han spelade bandy innan allt brakade, så skridskor kan gå då humöret är på topp. Studsmatta, åka och bada, badminton, pulkaåkning med Lillprinsen. Jodå, men det blir svårare ju längre upp i tonåren han kommer.

Familjen satsar på vardagsmotion, men de är inte så lätt. De andra prinsarna får gå till skolan, det är Drottningen benhård på. De flest klasskamrater får skjuts, det borde de inte. Men Prestationsprinsen har skolskjuts. Från dörr till dörr. Dessutom hatar han gympa. Stor, bullrig ofta smutsig sal. Äckliga duschar, dessutom duscha i hop med andra. Och sen stressa till nästa lektion med eftersvettning. Och nu talar vi om en kille som har svårt med förändringar. Drottningen undrar varför man inte gör gymnastiken lite mer tolerant. Måste man duscha? Kan man duscha hemma senare kanske? Kan man få längre rast efter gymnastiklektionerna. Nej, det blir en del frånvaro där… Och det är han tydligen inte ensam om enligt Skolinspektionen.

Och idrottsklubbarna, så hetsigt. Är man uppe i tonåren som Prestationsprinsen, då kan man lika gärna gå hem om man inte vill träna 4gg/vecka, plus seriespel med matcher varje helg och på det ett antal cuper per år. Heja alla som gör mål! Snygga passningar kanske räknas men en bra back eller medelmåttig mittfältare kan kvitta för klubben. Bredd? Mer föreningar som Friskis & Svettis för ungar. Visa att man kan röra på sig för att det är skoj!

Borde vi vuxna fundera på om vi kanske i bland ger dubbla budskap? Eller är det bara att var sak har sin tid? Man sitter i skolan och skuttar, studsar och springer på fritiden?

(Tack till Emelie, ditt inlägg inspirerade mig att formulera dessa tankar som länge virvlat runt i mitt huvud.)

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Allmänt, Familjeliv, Lärare, Pirr, Samhälle, Särskilda behov, skola, Skolan, Utbildning. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Mer idrott i skolan! Sitt still ungar!

  1. Ping: Svenska Dagbladet: Granskning av friskolor, ändras och skärps enligt Skolinspektionen | Prestationsprinsen

  2. Emelie skriver:

    Vad glad jag blir att du blev inspirerad! Jag blir inspirerad av ditt inlägg också! Jag avskydde också gympa, trots att jag älskar att använda kroppen – eller kanske just därför? Att se att pilatesbollarna används så där är ju underbart! Jag har sett det hemma hos folk, men aldrig i en skola förut. En av mina kursare från lärarutbildningen har utvecklat något hon kallar dansmatte, som hon föreläser om och ger workshops i då och då. Hon har jobbat med det regelbundet i en 6-9-skola i Stockholmsområdet. Det går ut på att lära sej räkna med hjälp av kroppen, ungefär. Mer sånt skulle skolan behöva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.