Upp till 18 – fakta och statistik om barn och ungdom

Barnombudsmannen och SCB presenterade viktig statistik om barn och ungdomar i förra veckan.

Det kunde gärna funnits lite mer statistik om barn med funktionsnedsättningar och då kanske framförallt neuropsykiatriska, som vi vet missförstås, ofta misslyckas i skolan och ofta drabbas av psykisk ohälsa pga bristen på förståelse och anpassningar.

Under avsnittet om psykisk hälsa ställs de frågor som flickor svarar ja på, dvs är du stressad, känner du dig spänd, har du ont i magen … Vi vet att pojkar och flickor reagerar och agerar olika vid psykisk ohälsa. Killar svarar nej på den här typen av frågor. När de mår dåligt reagerar de istället genom t.ex. utagerande och hemmasittande. Ser ingen statistik kring detta i rapporten… Det står inget i förordet om pojkars psykiska hälsa, bara flickors.

Är inte detta häpnadsväckande? Delegationen för jämställdhet i skolan (DEJA) har tydligt lyft fram forskning om att pojkar och flickor visar helt olika symptom och reaktioner vid psykisk ohälsa och ändå frågar man bara efter typiska flicksymptom i denna undersökning? Läs mer i DEJA:s rapporter och i tidigare inlägg om psykisk ohälsa.

Men här finns massor av bra, viktig och intressant statistik kring våra älskade barn och unga att glädjas över, oroas över eller kanske t.o.m. agera på!?

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Familjeliv, pojkkrisen, Politik, Samhälle. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Upp till 18 – fakta och statistik om barn och ungdom

  1. Ping: Bra skrifter från Socialstyrelsen om barn och unga som riskerar att utveckla psykisk ohälsa. | Prestationsprinsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s