Dagens Nyheter: Jämställdheten haltar i skolan

I DN i dag (12/11) skrivs det om jämnställdhet i skolan. Artikeln inleds ”Jämställdheten haltar, och det är inte bara flickorna som påverkas negativt.”  Nähä!?

Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) konstaterar ” … Många människor tror att jämställdhet bara handlar om kvinnors makt men det finns även strukturer som missgynnar pojkar”. Nähä!?

DN har också en artikel om Thorildsplans gymnasium. Där har pojkarna vissa brister, de uppfattas som omogna, lärarna har låga förväntningar på killarna och förmedlade könsstereotypa mönster. Tjejerna var tvungna att ha ”skinn på näsan” för att ta plats och att de tilldelades eller åtog sig en omvårdande roll. Men det är inga brister tydligen…

Men är det inte lustigt, killarna har brister och tjejer tilldelas fel roll. Hallå! Kanske killarna inte har brister utan är killar och inte bemöts efter sina behov? Kanske tjejerna är tjejer och också ska bemötas annorlunda.

Jättebra att eleverna diskuterar jämlikhet, om de också diskuterar de faktiska skillnaderna och vad de innebär.

Men en fråga – var det inte lite ”brister” hos lärarna också? Kanske deras förväntningar, pedagogik och förmåga att entusiasmera både tjejer och killar också behöver ett projekt! Men det står inget om i artikeln i alla fall.

Men det är ju vi vuxna som har ansvaret att killar inte tappar sugen och att tjejer inte tar på sig fel roller och allt vad vi nu tycker är deras ”brister”.

Läs gärna mitt tidigare inlägg om pojkars och flickors psykiska hälsa och skolan.

Annonser

Om prestationsprinsen

Prestationsprinsen är vem som helst, flicka, pojke, barn, ungdom,ofta missförstådd. Bloggen vill bidra med lite vuxen ödmjukhet kring våra älskade ungars behov och beteenden, speciellt barn med osynliga funktionsnedsättningar..
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle, Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.